Vaak gevraagd

Wanneer u nog niet bekend bent met ergotherapie/handtherapie dan heeft u wellicht vragen. Hieronder vindt u antwoord op veel gestelde vragen. Mocht het antwoord op uw vraag er niet tussen staan dan kunt u altijd contact opnemen.

Veel gestelde vragen

Wat is ergotherapie?

Iedere dag zijn we bezig met allerlei activiteiten zoals aankleden, eten, de hond uitlaten of huishoudelijk werk. Veel van deze activiteiten gaan automatisch, zonder erbij na te denken. Door ziekte of ouderdom kunt u ervaren dat deze activiteiten moeilijker worden of niet meer gaan. Ergotherapie kan helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren.

Wat doet een ergotherapeut?

Onze ergotherapeut zoekt samen met u naar naar oplossingen voor de problemen bij uw dagelijkse activiteiten. Iedere situatie vraagt om maatwerk en centraal staan de activiteiten die voor u belangrijk zijn en problemen geven. U kunt hierbij denken aan problemen op het gebied van zelfverzorging huishoudelijke werkzaamheden, zelfstandig verplaatsen en de uitvoer van hobby of werk.

Tijdens het eerste consult maakt u kennis met uw ergotherapeut en wordt uw vraag verder besproken. Na dit gesprek en eventueel aanvullend onderzoek stelt uw ergotherapeut, samen met u, een behandelplan op. Dit is helemaal afgestemd op uw vraag en kan bestaan uit bijvoorbeeld een advies, een aanpassing of training.

Voor wie is ergotherapie?

Ergotherapie is er voor iedereen die problemen ervaart bij het uitvoeren van dagelijkse actviteiten.

Hoe lang duurt een afspraak?

Tijdens de eerste afspraak kunnen we meestal een goede inschatting maken van het aantal behandelafspraken en de benodigde behandelduur per afspraak. Een intakegesprek op de praktijk duurt doorgaans 45 minuten en een intakegesprek aan huis duurt meestal een uur.

Wordt ergotherapie vergoed?

Ergotherapie wordt voor 10 uur per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Enkele zorgverzekeringen hebben extra uren ergotherapie in het aanvullend pakket. Dit kunt u vinden in uw verzekeringspolis. Indien de behandeling niet (meer) wordt vergoed door de zorgverzekeraar, gelden de tarieven zoals vermeld op onze website.
Wij hebben met bijna alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. In 2023 hebben bij geen contract Aevitea van Eucare.