Vermoeidheid

Bij een aandoening of chronische pijn kan vermoeidheid een vervelende bijkomstigheid zijn. Kunt u de ene dag meer dan de andere dag? Voelt u zich de ene dag goed en staat u de andere dag gebroken op?

Tijdens de ergotherapie gaan we kijken naar uw dagindeling en de zogenaamde balans tussen belasting en belastbaarheid. Dus wat u doet op een dag en wat uw lichaam daadwerkelijk aan kan. Het is belangrijk dat dit in balans is. Wanneer u weet waar uw grenzen liggen bent u in staat om betere keuzes maken. Ook zoeken we uit waarom bepaalde activiteiten zwaar zijn en zoeken we naar oplossingen om diezelfde activiteit zo te doen dat het u minder energie kost.

Wij werken in de praktijk met de ActiviteitenWeger.  De Activiteitenweger is een hulpmiddel voor het plannen van dagelijkse activiteiten. Het geeft u een meetbare richtlijn voor het optimaal indelen van uw dag of week. Het werken met de Activiteitenweger zet u aan tot het maken van keuzes. Doordat u actief zelf meedenkt, is het makkelijker om een blijvende verandering mogelijk te maken

De methode kan gebruikt worden voor:

  • het vinden van een balans tussen wat u kunt en wat u doet;
  • het opbouwen van uw algemene belastbaarheid.

Vermoeidheid kan op zichzelf staan, maar ook een gevolg van een ziekte zoals bijvoorbeeld hersenletsel of reuma.