Zelfredzaamheid

Kinderergotherapie helpt een kind dagelijkse activiteiten te doen in de eigen omgeving. We werken samen aan zelfstandigheid.

De ontwikkeling van zelfredzaamheid verschilt per kind, elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Soms kunnen kinderen problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met aankleden, smeren van een boterham, tanden poetsen, haren kammen, fietsen of veters strikken

Bij de ergotherapie kan geoefend worden met deze praktische vaardigheden en kunnen tips gegeven worden om de taken makkelijker te maken.

Werkwijze

De behandeling start altijd met een intake gesprek. Vervolgens onderzoekt onze ergotherapeut samen met het kind, ouders/verzorgers, en eventueel leerkracht welke activiteiten of vaardigheden moeilijk zijn. De activiteiten worden met behulp van vragenlijsten, gesprekken, observaties en testen in kaart gebracht. Op basis van deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld.

Tijdens de behandelingen wordt er door behandeling en training gewerkt aan de opgestelde doelen om de uitvoer van de activiteiten of vaardigheden te verbeteren.

Specialisatie neuromotorische rijpheid van het brein

Met de scholing neuromotorische rijpheid van het brein, is onze kinderergotherapeut gespecialiseerd in het in kaart brengen en ontwikkelen van lichamelijke vaardigheden die het kind nodig heeft om tot leren en ontwikkelen te komen. Dit noemen we de neuromotorische rijpheid.

Wanneer je onvoldoende neuromotorisch rijp bent kunnen er problemen ontstaan op de bovengenoemde gebieden. Deze belemmeringen zijn terug te herleiden naar verbindingen in het brein die een basis vormen voor de motorische ontwikkeling. De behandeling bestaat onder andere uit een reeks aan oefeningen, die deze juiste verbindingen in het brein stimuleren en ontwikkelen. Wanneer je deze verbindingen goed aanlegt, heeft dit een verbetering in de motorische ontwikkeling tot gevolg waar je voor de rest van het leven mee geholpen bent.