Hersenletsel

Door een ziekte of ongeluk kunnen de hersenen beschadigd raken. Dit wordt Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) genoemd. Bij NAH kunt u denken aan:

  • een herseninfarct of een hersenbloeding (Beroerte/CVA)
  • een hersenkneuzing;
  • een hersentumor;
  • hersenschade door een ongeluk.

Wanneer iemand hersenletsel heeft opgelopen kunnen soms de meest vanzelfsprekende handelingen moeizaam gaan. Wassen, aankleden, koken, boodschappen doen, tuinieren, reizen, werken of het structureren van dagactiviteiten; het kan tot flinke frustraties leiden, omdat het niet meer zo gaat als voorheen. Ook vermoeidheid kan een grote invloed hebben op het functioneren. 

Tijdens de ergotherapie gaan we aan de slag met deze problemen. We gaan kijken op welke iemand zo zelfstandig mogelijk kan blijven functioneren. Dit kan door het oefenen/trainen van vaardigheden, het anders leren uitvoeren van activiteiten of het gebruik van hulpmiddelen of aanpassingen.

Soms is er bij Niet Aangeboren Hersenletsel ook sprake van cognitieve problemen. Dit zijn problemen op het gebied van het denken en het voelen. Hier leest u meer over in de aparte categorie cognitieve revalidatie.

Wij zijn aangesloten bij Stroke Service Breda.